Plantarea lastarilor de liliac si magnolie

Inmultirea liliacului prin butasi sau lastari este cea mai raspandita metoda. Dupa lungi incercari pe la prieteni pentru achizitionarea de lastari de liliac, dupa repetate esecuri, am decis sa nu ma mai milogesc pe la fiecare si sa reusesc cu fortele proprii sa plantez cativa lilieci pentru mireasma lor. Am tot umblat prin magazinele de specialitate pentru a gasi pui de liliac, dar preturile m-au dat pe spate. Am pandit momentul pana am reusit sa gasesc un pret acceptabil. Am cumparat doi pui de liliac, de specii diferite ce am reusit cu succes sa ii plantez in ghiveci. Am achizitionat liliac Syringa vulgaris: Congo si Stefan Makowiecki.

DSCN1524

Plantarea lor a fost facuta in ghivece simple cu pamant de flori. Rezultatele au fost rapid vizibile. Stand la caldura si lumina, lastarii au intrat repede in viata, suprinzandu-ma zilnic cu rapiditatea lor de crestere.

DSCN1530DSCN1525DSCN1538DSCN1646

DSCN1647

DSCN0014

Rezultatul este unul bucurator. Acum am liliecii mei si sper sa ma bucur de mireasma lor. Un liliac de forma celor crescuti la mine intr-o luna se vinde cu peste 70 lei in magazinele de specialitate unde am gasit eu. Sa stea acolo 70 de ani pana am sa cumpar asa ceva. Nu va lasati luati de val cu preturile cerute de ei. Cu mainile dumneavoastra reusiti sa faceti lucruri importante si ieftine.

 

Unii dintre cei mai frumosi arbusti se stiu ca sunt cei de magnolie. Speciile sunt nenumarate, fiecare fiind unici prin felul lor de a fi. Nu cred ca exista persoane sa nu intoarca capul cand vad un arbore de magnolie inflorit. Florile si mireasma lor sunt unice. La fel ca liliacul, mi-am dorit a avea asa ceva in curte. Am umblat si tot umblat dupa lastari, ajungand tot la a fi cumparati. Cu prima ocazie avuta am achizitionat doi arbusti de magnolie, pe care i-am plantat deocamdata in ghiveci.

DSCN1532DSCN1531

Tipul de magnolie achizitionata a fost Kobus, butasi ambalati.

DSCN1528

Ceea ce la inceput a fost un simplu bat chior, ajunge in scurt timp sa se inalte si sa dea nastere la muguri.

DSCN1651

Apoi intervin schimbari ce duc la aparitia frunzelor si florilor

DSCN0015

Dintr-un simplu lastar incepe sa prinda forma si sa creasca. Am sa am rabdarea de a-i vedea mari, tinandu-i totusi in ghivece pana am sa-i plantez in gradina. Cresterea lor imi este multumitoare.

2 responses to “Plantarea lastarilor de liliac si magnolie

  1. Articolul este interesant si util.Am aflat noutati citindu-l.V-as fi recunoscator,daca mi-ati putea spune cand trebuie plantati butasii de liliac si magnolii.Sepot pune direct in gradina sau trebuie pusi in ghivece toamna in casa.Va multumesc.

    • Plantarea este recomandata a se face direct pe locul definitiv. Nu spun ca nu e bine si in ghiveci, dar din experienta proprie avuta cu plantarea in ghiveci va spun ca in ghiveci prinderea plantei este mai rapida, insa la transplantare plantele sufera o intarziere destul de lunga, nu toate se acomodeaza cu solul nou si aerul diferit de cel al camerei. La unele plante aceste intarzieri pot fi destul de lungi (cum am patit eu cu liliacul, abia dupa 2 ani ani a intrat serios pe rod) sau fatale, ducand la stagnare si apoi uscare.
      Plantele care le-am plantat in ghivece si apoi in gradina sunt net inferioare plantelor plantate direct in camp.
      Conditia esentiala este aceea ca atunci cand achizitionati din magazine lastarii de liliac si magnolie sa va uitati foarte bine ca mugurii sa fie in repaus vegetativ iar plantarea lor sa fie executata obligatoriu inainte de intrarea in vegetatie… repet: OBLIGATORIU.
      Nu va lasati amagiti de ofertele magazinelor ce vand lastari deja cu muguri, o fac doar pentru a nu ramane cu ei pe stoc, stiind ca nimeni nu mai cumpara un arbust deva inmugurit sau uneori inflorit pentru a-l planta.
      Ca si concluzie, plantati direct in gradina inainte de vegetatie si calculati bine si definitiv locul unde raman, deoarece daca va razganditi ulterior o transplantare poate duce la intarzieri mari sau uneori la uscare. De luat in calcul ca nu toti arbustii se comporta la fel, unii pot sa nu se prinda din „n” motive, dar asta nu inseamna dezamagire ci invatare.
      Succes!

Lasă un comentariu