Cires

Boambe de Cotnari

cotnari

Maturitate de consum: a II a jumatate a lunii iunie

Soiul Boambe de Cotnari este considerat cel mai valoros soi de cires dintre toate soiurile autohtone, produce abundent si constant. Fructul este mare(10gr) , cordiform, rotund cu pielita de culoare galben aurie, cu pete roz rosietice pe o mare parte din suprafata. Pulpa pietroasa, galbuie, cu sucul slab colorat, suculenta, dulce si armonios acidulata, neaderenta la sâmbure de calitate foarte buna pentru masa, dulceturi si compoturi.

Kordia

kordia

Maturitate de consum: 25 iunie – 5 iulie

Pom de vigoare mijlocie, rezistent la ger si seceta, productivitate mare. Intra timpuriu pe rod, fructele sunt mari 9-11 gr, culoare rosu stralucitor, pulpa pietroasa, suculenta, gust dulce, neaderent la sambure.

Pietroase Dionissen (cirese Albe)

Cires-alb

Maturitate de consum: prima jumatate a lunii iulie

Soi de vigoare mijlocie, cu foarte buna rezistenta la seceta, boli si daunatori, intra pe rod la 4-5 ani de la plantare, produce mult an de an si este longeviv. Fructele sunt mari, au forma rotunjita si culoare galbena. Se recolteaza in prima jumtate a lunii iulie. Este soiul dulceturilor si compoturilor, prin exelenta.

Amar de Maxut (cirese negre)

Cires-negru

Maturitate de consum: prima jumatate a lunii iulie

Soi de vigoare mijolocie cu coroana globuloasa si fructul mediu spre mare de culoane neagra ,pulpa intens colorata, cu gust amar foarte placut. Este ideal pentru dulceata de cirese ..

Amar de Galata (Amar bicolor)

galata

Maturitatea de recoltare, prima si a doua decada a lunii iunie

Soi romanesc de cirese amare, obtinut dintr-o selectie locala, de vigoare mijlocie, cu fructificare preponderenta pe buchete de mai, productiv si cu inflorire timpurie. Fructul este mare (7-8 g), sferic, usor turtit la baza, de culoare galben-roz, pulpa galben-albicioasa, semipietroasa si cu gust intens amar.

Negre de Bistrita (cires amar)

bistrita

Epoca de coacere: in prima jumatate a lunii iulie.

Soi de vigoare mijlocie,productiv, rodeste predominant pe buchete de mai si ramuri mijlocii avand coroana globuloasa..Fructul este mare de 6-7g,rodire precoce, de forma ovoida, de culoare negra, cu pulpa semicrocanta, gust amar si pedunculul scurt.

Rubin

Rubin

Maturitate de consum: ultima decada a lunii Iunie

Caracteristicile fructelor: marime mijlocie-mare (7-7,5 g). Forma sferic cordiforma, bombat pe partea dorsala. Coaja rosu rubinie, lucioasa, rezistenta la crapare. Pulpa este pietroasa, rosie, suculenta, cu gust dulce-acrisor. Sambure de marime mijlocie aderent la pulpa. Caracteristicile pomului: vigoare mijlocie. Formeaza o coroana larg piramidala, pana la globuloasa. Rodeste predominant in buchete de mai si ramuri mijlocii. Inflorire semitarzie. Polenizatori recomandati: Van, Stella etc.

Stella

stella

Maturitate de consum: se recolteaza in a doua jumatate a lunii Iunie

Caracteristicile fructului: marime mijlocie sau mare (6,5 g), diametru 22-24 mm. Forma cordiforma usor alungita. Coaja de culoare rosie bordo inchisa. Pulpa rosie negricioasa, tare, gust bun. In anii cu precipitatii abundente este predispusa la crapare. Caracteristicile pomului: vigoare mare. Coroana piramidala. Necesita taieri regulate. Datorita infloririi prelungite se foloseste ca polenizator.

Timpuriu de Bistrita

Timpuriu-de-Bistrita

Maturitate de consum: a doua jumatate a lunii Iunie

Caracteristicile fructului: marime mijlocie. Forma ovoid alungita. Coaja este rosu inchis pana la aproape negru la maturitate deplina. Pulpa este semicrocanta, rosie, strabatuta de vinisoare sangerii, suculenta, dulce.Sambure relativ mare. Caracteristicile pomului: Vigoare mare. Coroana globuloasa spre larg piramidala. Rodeste pe ramuri de rod lungi si buchete de mai. Inflorire timpurie. Polenizatori indicati: Rosii de Bistrita, Negre de Bistrita.

Van

Van

Maturitate de consum: : se recolteaza in jurul datei de 18 – 20 Iunie

Caracteristicile fructului: marime mijlocie (4 – 7 g), de forma sferica turtita. Coaja de culoare rosu-bordo inchisa, rezistenta. Pulpa tare, crocanta, suculenta, nu devine moale nici la maturitatea completa. Gust dulce – acidulat. Sambure mic. Caracteristicile pomului: vigoare mijlocie – mica. Formeaza o coroana piramidala, aerisita, cu ramuri erecte. Nu este predispus nici la indesire, nici la elagare. Fructifica pe ramuri de rod scurte. Polenizatori recomandati: Germersdorf, Katalin, Hedelfingen, Bigarreau Burlat, etc. Rezista bine la gerurile de peste iarna.

Uriasa de Bistrita

Uriasa-de-bistrita

Maturitate de consum: se recolteaza la inceput de Iunie

Caracteristicile fructului: de marime mare sau foarte mare, avand greutatea medie de 8,3 g. Pielita destul de groasa, aderenta la pulpa, de culoare rosie lucioasa, la coacerea completa devine uniform negricioasa. Pulpa rosie mai inchisa in jurul samburelui, pietroasa, suculenta, cu sucul colorat in rosu, gustul dulce, armonios acidulat, de calitate foarte buna, aderenta la sambure.

Germersdorf

Germersdorf

Maturitate de consum: sfarsit de Iunie

Caracteristicile fructului: marime mare sau foarte mare (7-9 g), diametru 23-26mm. Forma cordiforma, usor turtita. Coaja de culoare rosie bordo inchisa. Pulpa rosie deschisa, crocanta, zemoasa, neaderenta la sambure gust placut dulce-acrisor. Caracteristicile pomului: vigoare mare. Coroana conica, cu ramuri erecte.

Hedelfingen

Hedelfingen

Maturitate de consum: sfarsit de Iunie

Caracteristicile fructului: marime mare (6-7 g). Forma cordiforma usor alungita. Coaja de culoare rosu inchisa, la maturitate rosu negricios. Pulpa este rosie, zemoasa, neaderenta la sambure. La maturitate gustul este aromat, placut, dulce acrisor. In prima faza gustul este acru, fapt pentru care este bine ca recoltarea sa se faca la deplina maturare a fructelor. Caracteristicile pomului: vigoare mare. Coroana este mare, rara, cu ramuri divergente. La varsta inaintata, din cauza ramurilor subtiri, coroana capata forma caracteristica, cu ramuri pendente.

Regina

regina

Maturitate de consum: 15-25 iulie

Pom de vigoare mijlocie, rezistent la ger si seceta, cu productivitate foarte mare. Fructele sunt mari sau foarte mari 8-9 gr, sferice cu partea dorsala bombata de culoare rosu inchis, pulpa este pietroasa, suculenta, gust dulce, neaderenta la sambure.

Ingrijirea ciresului
Cerinte fata de factori de mediu
Temperatura:
– temperatura medie anuala optima 10,5 ºC.
– nu suporta caldurile excesive din sudul tarii, rezistenta la ger mijlocie.
Lumina:
– este o specie exigenta fata de lumina.
Umiditate:
– precipitatii anuale de circa 650 mm.
– nu suporta excesul de umiditate.
Sol:
– prefera soluri mijlocii si usoare, permeabile, ravene, bine incalzite, profunde.
– fertile, cu un continut de 4-6 % calciu.
– apa freatica sub 1,5-2 m.

Plantarea :
– epoca de plantare toamna si primavara in repaus vegetal.
– distante de plantare 5-6 m intre randuri si 3-4 m intre pomi pe rand.
– pomul va fi plantat cu punctul de altoire la 5 cm deasupra solului.
– radacinile pomului vor fi distribuite la baza gropii pe o movila de pamant fin.
– dupa plantare se recomanda scurtarea axului pomului la aproximativ 1 m.
GROPI: Lungime x latime x adancime = 40/40/50* cm (in functie de marimea radacinilor se proportioneaza groapa). La plantare:
– Se desface ambalajul si se indeparteaza rumegusul.
– Se mocirlesc radacinile – amestec gunoi de grajd pamant de telina si apa, pentru un mai bun contact cu solul.
– Se fertilizeaza cu: mranita, ingrasamant complex NPK.
– Se uda cu 10-12 l apa.

Aplicarea ingrasamintelor:
– In livezi tinere: 1-2 kg/m² gunoi de grajd, 3 g/m² N, 2,5 g/m² P si 3 g/m² K.
– In livezi pe rod: 2-4 kg/m² gunoi de grajd, 12 g/m² N, 10 g/m² P si 8 g/m².

Particularitati de crestere si fructificare:
Intrarea pe rod a ciresului difera in functie de soi, primele fructe formandu-se la 3-4 ani de la plantare. Primavara ciresul porneste in vegetatie si infloreste simultan cu piersicul, visinul si unele soiuri de prun. Polenizarea ciresului este entomofila (albine, insecte), iar majoritatea soiurilor sunt autosterile. Din acest motiv la plantare se recomanda asocierea a 2-3 soiuri pentru o mai buna legare a florilor. Fructifica pe ramuri mijlocii si buchete de mai, ramuri pe care mugurii floriferi si vegetativi sunt asezati solitar. Mugurii floriferi se formeaza in procent mai mare pe ramurile scurte tip buchet si procent mic pe ramuri mijlocii si lungi. Formele de coroana folosite sunt in functie de vigoarea soiului si de dominanta apicala (tendinta de a creste inalt si slab ramificat) si sunt tufa vas pentru soiurile de vigoare mica (Van, Rubin, Jubileu) vasul intarziat, piramida intrerupta, palmeta libera, pentru soiurile mai viguroase.
Longevitatea economica ajunge la 35-40 de ani si este in functie de portaltoiul folosit.
Potentialul de productie al ciresului este de 7-11 t/ha in functie de soi.

Taierile aplicate ciresului:
Se urmaresc urmatoarele aspecte:
– rarirea sau reductia ramurilor de semischelet pentru favorizarea patrunderii luminii,
– inlaturarea ramurilor lacome din partea superioara a coroanei,
– limitarea inaltimii si extinderii laterale, in functie de distanta de plantare,
– eliminarea ramurilor rupte, bolnave sau uscate.

Ciresul nu necesita taiere obligatorie in fiecare an, mai ales la pomii solitari, care nu se stanjenesc in crestere si fructificare.
Ciresul isi cicatrizeaza greu ranile si nu se recomanda taierea ramurilor groase, deoarece pe rani apar scurgeri gomoase pe care se instaleaza boli, cu efect negativ asupra pomului. Se practica cu succes taierea de vara, dupa recoltarea fructelor, in locul celei de primavara, deoarece ranile se vindeca mai usor si mai repede, iar stresul suportat de planta este mai mic.

In figura gasiti schematic o modalitate de taiere (in literatura de specialitate puteti gasi mai multe tipuri de taieri in functie de coroana dorita):
cires

Perioada de maturitate:
– timpurie:decada a III luni mai
– mijlocie: decada a I – II lunii iunie
– tarzie: decada a II-III iunie

Boli: Ciuruirea frunzelor, monilioza, antracnoza, etc.
Daunatori: paduchele din San Jose, oua de acarieni, de paduchi de frunza, musca cireselor, insecte defoliatoare, etc.

Lasă un comentariu