Mararul

       marar

       Mararul (Anethum Graveolens) apartine familiei Apiaceae, impreuna cu morcovul si patrunjelul, fiind originar din Asia centrala. Este o planta aromatica anuala, cu inaltime de pana la 1m, cu frunze penate si cu flori mici, galben-verzui unite in inflorescente cu forma de umbrela. Mararul se cultiva atat pantru frunze cat si pentru semintele sale.
       Cultivarea mararului se poate face toamna tarziu sau primavara devreme pana la inceputul verii, prin semanare directa. Inainte de semanat, puteti sa umectati semintele timp de 48 de ore, pentru a asigura o germinare mai rapida. Germinatia semintelor are loc incepand cu 3ºC iar temperatura optima de crestere
este de 10-18ºC. Dupa primul an de cultura, daca lasati semintele sa se coaca si sa se scuture, mararul va rasari singur in anul urmator.          Lucrarile de ingrijire constau in plivit, prasit si irigat. Mararul, ca majoritatea plantelor aromatice este rezistent la boli si daunatori.

marar1
       Recoltarea frunzelor se face de la sfarsitul primaverii pana la inflorire, iar a semintelor in momentul in care acestea se coc. Pentru a avea recolta de marar pe toata perioada calda a anului, semanatul se poate face esalonat (la interval de 20 zile incepand cu luna martie).

Lasă un comentariu