Par

Conference

Conference

Anotimp : Toamna

Caracteristicile fructului: marime variabila functie de an (120-220 g). Forma de para alungita. Coaja de culoare galben verzuie cu pete maronii, coaja groasa. Pulpa alb-galbuie, untoasa, foarte dulce. Caracteristicile pomului: vigoare mijlocie. Coroana este mica si deasa. Fructifica pa ramuri de rod scurte. Maturitatea de consum: se recolteaza in luna septembrie. Se poate pastra circa 6 luni de la recoltare, cu conditia ca recoltatul sa se faca la momentul optim.

Cure

poire-cure

Anotimp : Iarna

Caracteristicile fructului: marime mijlocie-mare (180-300 g). Forma de para foarte alungita. Coaja la maturare este de culoare galben-verzuie, o dunga maronie ce se intinde de la peduncul pana la caliciu. Pulpa alb-galbuie, relativ tare, dulce acidulat, cu aroma slaba. In anii secetosi formeaza multe sclereide. Caracteristicile pomului: vigoare mare. Formeaza o coroana aplatizata, nu prea deasa. Necesita lucrari de intretinere in coroana. Epoca de maturare: fructele se culeg in prima jumatate a lunii octombrie si se pot pastra 4-5 luni.

Napoca

napoca

Anotimp : Vara

Caracteristicile fructului: marime mijlocie (120-170 g). Forma piriform regulata, cu gatul scurt si usor subtiat spre varf. Coaja neteda, lucioasa, subtire, de culoare galbena, cu rumeneala discreta pe partea expuse la soare, cu puncte subcutanate brun-galbui. Pulpa de culoare alb-galbuie, crocanta la inceput, suculenta, dulce, placut acidulata. Caracteristicile pomului: vigoare mijlocie. Formeaza o coroana larg piramidala, rara, aerisita Productivitate foarte buna, intra timpuriu pe rod Perioada infloritului este tarzie. Este bun polenizator. Maturitatea de consum: se recolteaza in a treia decada a lunii august. Fructele se preteaza bine la transport si manipulare. Excelente pentru consum in stare proaspata.

Untoasa Hardy

Untoasa-hardy

Anotimp : Toamna

Caracteristicile fructului: marime mijlocie (145-200 g). Forma ovoidala, conica. Coaja de culoare gri-galbuie la maturitate, coaja groasa. Pulpa alb-verzuie, untoasa, consistenta, zemoasa, placut acidulata. In anii secetosi fructele raman mici, fara gust. Caracteristicile pomului: vigoare mare. Coroana deasa, piramidala. Maturitatea de consum: se recolteaza la sfarsitul lunii august, inceputul lunii septembrie. Se poate depozita 1-2 luni de la recoltare.

Kaiser (Untoasa de bosc)

kaiser

Anotimp : Iarna

Soi de vigoare mijlocie, fructele sunt de marime mijlocie-mare, cu gat lung si gros, pielita este maroniu-galbuie acoperita complet cu o rugina groasa, pulpa este alb-galbuie, foarte suculenta si dulce. Este foarte rezistent la pastrare.

Williams

Williams-Galben

Anotimp : Vara

Caracteristicile fructului: marime mijlocie sau mare (160-220 g). Coaja subtire, usor ondulata, de culoare galbena la maturitate cu coloratura usor rosiatica pe partea insorita. Pulpa alba, zemoasa, parfumata, dulce acrisoara. Uneori se formeaza sclereide. Caracteristicile pomului: vigoare mijlocie. Coroana aerisita, piramidala. Maturitatea de consum: perioada optima de recoltare este a doua si a treia decada a lunii august. Se poate depozita circa 1-3 luni in mediu controlat.

Williams Rosu

Williams-Rosu

Anotimp : Vara

Caracteristicile fructului: marime mijlocie sau mare. Coaja usor ondulata, de culoare brun roscata, subtire. Coloratura este instabila functie de conditiile climatice. Pulpa alba, zemoasa, parfumata, dulce acrisoara. Caracteristicile pomului: vigoare mijlocie-mica. Coroana aplatizata. Maturitatea de consum: se recolteaza la sfarsitul lunii august. Se poate depozita o perioada scurta de timp.

Favorita lui Clapp

Favorita-Lui-Clapp

Anotimp : Vara

Caracteristicile fructului: marime mijlociu-mare (180-220 g). Forma frumoasa de para. Coaja groasa si usor cerata, la maturitate este de culoare galbena cu coloratura rosie pe 40-50% din suprafata pe partea expusa soarelui, cu multe lenticele. Pulpa alba, zemoasa, parfumata. Caracteristicile pomului: vigoare mare cu coroana sferica. Frunze mari. Maturitatea de consum: se recolteaza in prima jumatate a lunii august. Fructele se pot depozita cca. 1-2 luni.

Abatele Fetel

Abatele-fetel

Anotimp : Iarna

Soi italian, semiviguros, de tip spur, precoce, productiv, dar inconstant, rezistent la boli, compatibilitate medie cu gutuiul, pretentios la temperatura in perioada polenizarii si fecundarii. Fructul este mare, piriform alungit, verde-galbui, usor rumenit pe partea insorita. Pulpa este de culoare alba, ferma, dar la maturitatea de consum devine fondanta, suculenta, aromata, cu gust bun. Recoltarea: sfarsitul lunii Septembrie.

Cultura parului
Cerinte fata de factori de mediu
Temperatura:
– in zonele cu temperatura medie anuala de 9,5-10,5 ºC.
– temperatura minima fiind de -26 ºC.
Lumina:
– este o specie mai pretentioasa fata de lumina.
– reusind pe terenurile cu expozitie sudica, sud-estica si sud–vestica.
Umiditate:
– prefera zonele cu 550-750 mm precipitatii anuale.
Sol :
– brune si brun–roscate de padure, podzoluri.
– solul trebuie sa aiba pH neutru, slab acid sau usor alcalin (pH =6-7,5 si chiar 8).
Plantarea :
– epoca de plantare toamna si primavara in repaus vegetal.
– distante de plantare 4-5 m intre randuri si 1,5 – 3 m intre pomi pe rand (pentru pomii cu vigoare mica aceste distante pot fi mai mici).
– pomul va fi plantat cu punctul de altoire la 5 cm deasupra solului.
– radacinile pomului vor fi distribuite la baza gropii pe o movila de pamant fin.
– dupa plantare se recomanda scurtarea axului pomului la 1 m.
Gropi:
Lungime x latime x adancime = 40/40/50* cm
(*in functie de marimea radacinilor se proportioneaza groapa ) La plantare:
– Se desface ambalajul si se indeparteaza rumegusul.
– Se mocirlesc radacinile – amestec gunoi de grajd pamant de telina si apa, pentru un mai bun contact cu solul.
– Se fertilizeaza cu: mranita, ingrasamant complex NPK.
– Se uda cu 10-12 l apa.

Aplicarea ingrasamintelor:
– In livezi tinere: 1-2 kg/m² gunoi de grajd.
– In livezi pe rod: 2-4 kg/m² gunoi de grajd.

Particularitati de crestere si fructificare:
In functie de soi, fructificarea incepe din anul 2-3 de la plantare. Ca epoca de inflorire parul infloreste inaintea marului. Majoritatea soiurilor sunt autosterile si au nevoie de polenizare, polenizarea fiind preponderent entomofila (albine, insecte). Se recomanda asocierea a 2 – 3 soiuri cu aceeasi perioada de inflorire.
Majoritatea soiurile de par fructifica pe ramuri lungi flexibile, care formeaza coroane dese, aglomerate (Untoasa Bosc, Cure) insa sunt si soiuri care fructifica pe ramuri scurte (Untoasa Hardy) si formeaza coroane rare, aerisite. Pe ramurile de rod intalnim muguri micsti si muguri vegetativi. Mugurii micsti se gasesc in varful ramurilor de rod, iar cei vegetativi la baza. De acest lucru trebuie sa se tina cont la taieri.
Dintre formele de coroana mai folosite sunt palmeta libera si cu brate oblice, fusul subtire si fusul tufa, cordonul vertical si piramida intrerupta. Pentru evitarea cresterii prea mari pe verticala, la atingerea inaltimii dorite axul se suprima sau se transfera pe ramificatiile laterale
Productia ce se obtine depinde in mare parte de portaltoi, varsta pomilor si de agrotehnica si se situeaza intre 17 – 30 t/ha.
Longevitatea plantatiilor de par este mai mare decat la mar, ajungand la 55 – 60 de ani la pomii altoiti pe portaltoi de par salbatic.

In figura gasiti schematic o modalitate de taiere (in literatura de specialitate puteti gasi mai multe tipuri de taieri in functie de coroana dorita):
par

Taierile aplicate parului:
Pentru o buna fructificare se recomanda ca taierile sa fie efectuate anual. De retinut ca pomii cu cresteri mici trebuie taiati mai sever decat cei cu cresteri mari. Astfel, taierea stimuleaza cresterea, ori taierea pomilor cu cresteri mari stimuleaza cresterea in detrimentul fructificarii.
Prin taieri se urmaresc urmatoarele aspecte:
– mentinerea coroanelor in limita spatiului acordat prin distantele de plantare,
– rarirea coroanelor pentru asigurarea luminii necesare coacerii fructelor,
– inlaturarea ramurilor rupte sau bolnave,
– normarea incarcaturii de rod.

Boli: rapan, fainare, monilioza, focul bacterian, patarea alba si bruna a frunzelor, etc.
Daunatori: paduchele din San Jose, oua hibernante, paduchele lanos, afide, gargarita florilor, acarieni, defoliatoare, viermele merelor, perelor si al gutuilor, etc.

Lasă un comentariu