Cartoful

     cartof1

        Cartoful este o planta erbacee din familia solanaceelor, care valorifica solurile usoare, nisipo-lutoase din zonele mai umede si racoroase acolo unde cerealele nu reusesc in cultura.  Plante bune premergatoare pentru cultura cartofului sunt: gramineele si leguminoasele perene furajere si leguminoasele anuale.  Solul se mobilizeaza la adancimea de 28-30 cm pe majoritatea tipurilor de sol, dovedindu-se superioara aratura cu subsolaj suplimentar de 10-15 cm, facand posibila o buna dezvoltare a plantei, mai ales a tuberculilor in cuib. Aratura se efectueaza imediat dupa recoltarea plantei premergatoare. Materialul de plantat trebuie sa fie sanatos, iar marimea tuberculilor sa fie de 40-70 g. Pentru a obtine sporuri de productie si o timpurietate mai mare tuberculii de cartofi se pun inainte deplantare la preincoltit. Incoltirea tuberculilor incepe cu 30-40 de zile inainte de plantare (sfarsitul lunii ianuarie in sud si vest). Asigurarea pornirii coltilor in vegetatie se face prin asezarea tuberculilor in strat de circa 40 cm in camere incalzite la 16-18 grade Celsius pana apar coltii in masa, fara ca acestia sa depaseasca 1-2 mm. 

       Calendaristic cartoful extratimpuriu si timpuriu se planteaza intre 5-15 martie in zona nisipurilor din Oltenia si intre 5-25 martie in restul zonelor de cultura. Tuberculi neincoltiti trebuie plantati pana la 20 martie in zona de campie, pana la 10-15 aprilie in zona favorabila si pana la farsitul lunii aprilie in zonele cu clima foarte favorabila.  Distanta intre randuri la cartofi extratimpurii si timpurii cu tuberculi incoltiti inainte de plantare este intre randuri de 55-60 cm. Pe terenuri nisipoase distanta intre randuri este de 70 cm, distanta intre tuberculi pe rand oscileaza in functie de distanta intre randuri si desimea stabilita, intre 19-27 cm.                                           cartof                           

       Exista doua tipuri de plantare: plantatul in biloane si plantarea pe brazde. 

       Plantatul in biloane este obligatoriu in cazul irigarii prin brazde sau in zonele cu ploi abundente si pe pante mai mari de 4-5 %. Adancimea de plantat variaza intre 6-17 cm in functie de adancimea la care umiditatea si temperatura sunt favorabile formarii tuberculilor.                                                                                                            Plantatul pe brazde consta in executarea unei araturi, tuberculii punandu-se tot la a doua brazda, in cazul plugului purtat de tractor, distanta intre randuri este de aproximativ 60 cm. Tuberculii se aseaza cu mana pe peretele brazdei, la jumatatea intervalului dintre coama si fundul brazdei. Acoperirea se face prin rasturnarea brazdei urmatoare, astfel terenul ramane ca o aratura. 

       De la plantare la rasarire intervalul este de peste 30 de zile la cartofi neincoltiti, iar la cartofi preincoltiti este de 18-25 de zile. In acest interval se distrug buruienile si crusta care se poate forma mai ales pe terenurile grele si cu vreme ploioasa. Cele mai bune rezultate se obtin cand lucrarile se fac imediat ce apar buruenile. Prima lucrare se efectueaza la 10-14 zile dupa plantare. Tot in perioada de vegetatie se fac tratamente contra bolilor si daunatorilor. 

       Recoltarea cartofului incepe cu soiurile extratimpurii si timpurii incepand din luna mai, atunci cand greutatea tuberculilor a deposit 30 g. Recoltarea se face manual prin smulgere pe terenurile nisipoase, iar pe celelalte soluri folosind sapa sau plugul. Se incearca evitarea ranirii tuberculilor, sortarea facandu-se concomitant cu recoltarea. 

        Pentru consumul de vara recoltarea se face pe masura necesitatilor, de obicei in luna iulie-august, cand peridermul nu este inca bine format recoltarea se poate realiza mecanizat.

       Cartoful pentru consum de toamna-iarna si pentru industrializare se recolteaza cand 2/3 din tulpini (vrejuri) s-au uscat, restul de 1/3 avand inca culoare galbena.Recoltarea se face numai pe vreme buna si la umiditarea corespunzatoare a solului.

       Pastrarea tuberculilor se poate realiza fara pierderi daca au o stare fitosanitara buna, recoltarea s-a facut la maturitate deplina, pe vreme fara ploi si relative calda, s-au indepartat impuritatile, iar eventualele rani s-au vindecat in totalitate.

   

 

Lasă un comentariu