Cum construim un leagan?

Daca va bucurati de un spatiu linistit in propria gradina sau curte, il puteti anima cu ajutorul unui leagan. Leaganele de gradina au devenit din ce in ce mai populare si pot fi achizitionate direct din cadrul magazinelor de specialitate, sau pot fi construite de catre dumneavoastra. Aceasta varianta este mult mai ieftina si va permite sa improvizati si sa va construiti leaganul visat.

Leagan in copac
Exista mai multe modalitati de a va construi un leagan in gradina. Si una dintre acestea, de altfel cea mai simpla si cea mai des intalnita, este leaganul din copac. Un leagan in copac va insemna o adevarata bucurie nu doar pentru cei mici, ci si pentru adulti care vor gasi intotdeauna in gradina un loc primitor care sa le aduca aminte de copilarie.
Leagan-in-copac-din-cauciucuri-vechi
Leaganul in copac poate fi construit in multe feluri, insa elementul principal este acelasi: creanga rezistenta a unui copac. Aceasta trebuie sa fie pozitionata paralel cu solul. Daca dispuneti de asa ceva, restul vine de la sine. Leaganul poate fi construit dintr-o simpla bucata de scandura prinsa ulterior cu o sfoara sau pe un lant.

Leagan-in-gradina
Acest proiect va permite sa improvizati foarte mult. Clasica bucata de scandura poate fi inlocuita cu un scaun reconditionat, ale carui picioare au fost indepartate, sau poate fi inlocuita cu un simplu cauciuc, pentru ca important este modul in care elementele sunt prinse de creanga respectiva. De asemenea, leaganul poate fi personalizat dupa bunul plac cu pernute decorative si alte accesorii care va fac sa va simtiti comod.

Leagan-dintr-un-scaun-vechi

Pentru prinderea leaganului de copac se poate folosi sfoara sau lant, iar sistemul de prindere poate fi prin noduri sau cu ajutorul suruburilor cu ochi. Este important sa inspectati calitatea crengii inainte de a fixa leaganul. Leaganul va fi fixat la o distanta de aproximativ 40 de cm deasupra solului.

Leagan pe suport din lemn
Daca gradina dumneavoastra nu se bucura de prezenta unui copac impunator care sa va permita sa va construiti un leagan, nu tebuie sa va ingrijorati deoarece puteti construi un leagan din lemn, asemanatoare celor din comert, insa pe care il puteti personaliza dupa bunul plac.

Pentru a crea acest proiect veti avea nevoie de mai multe materiale dar si de un plan bine pus la punct. Veti avea nevoie de:
– Scandura pentru construirea bancii. Daca doriti sa improvizati, puteti folosi un suport din lemn pe care sa asezati o saltea, sau o banca din fier forjat ale carei picioare au fost eliminate.
– Grinzile din lemn sunt obligatorii pentru a crea sistemul de sustinere
– Ferestrau
– Bormasina
– Suruburi pentru imbinarea grinzilor
– Ciment
– Sfoara sau lant
582_thumbnail
Inainte de toate, se va crea un plan al leaganului pentru a avea la indemana toate dimensiunile. Inaltimea ideala a leaganului este de 2,3 m, asa ca grinzile vor fi taiate la dimensiunea de 2,5 m pentru a putea fi fixate in ciment. Acestea vor fi prinse cu ajutorul suruburilor pentru imbinarea grinzilor la un un unghi de 30º.
Bara de sus trebuie sa fie mai lunga decat dimensiunea leaganului si va fi prinsa tot cu ajutorul suruburilor. Intre bara de sus si grinzi se folosesc bucati din acelasi material ca grinzile, bucati ce se prind prin suruburi oblic, avand rolul de intarire a grinzilor. Daca se doreste se poate construi si acoperis, in functie de preferinte.
Separat, din scanduri, se va construi banca leaganului, daca alegeti aceasta varianta. Aceasta va fi compusa din doua parti, spatarul si sezutul, ce vor fi prinse de bara de sus astfel incat sezutul sa formeze cu solul tot un unghi de 30º.
La sfarsit nu va ramane decat sa turnati ciment pentru a fixa leaganul. Leaganul poate fi fixat si pe un suport din lemn insa prima varianta este mult mai eficienta si mai sigura.                                                                                                                                  Pasul final al lucrarii este baiturirea si lacuirea leaganului, operatiune ce da nota clasica si eleganta proiectului dumneavoastra.                                                           Accesorizati-va leaganul cu imaginatie, pernute decorative, felinare, flori si alte obiecte, luati in mana cartea preferata si profitati de momentele petrecute in sanul naturii.

4 responses to “Cum construim un leagan?

  1. Ingenioase idei. Pana anul asta am tot cumparat din magazine tot felul de leagane la oferta care s-au dovedit a fi niste rahaturi. Pai de asta e oferta. Au cedat rapid.
    Facand un calcul simplu cu cat au costat, reuseam sa fac un leagan durabil.
    Am gasit din intamplare blogul asta si acum sunt linistit.
    Am construit un leagan simplu si durabil pentru adulti si unul cu sezutul din cauciuc pentru nazdravani.
    Multam pentru idei.

    • Ne bucuram ca am fost de ajutor. Se pot face atatea lucruri interesante si de durata, mult mai ieftine si de calitate.
      Am trecut si noi prin experienta achizitionarii unor produse gata prelucrate si am constatat ca am dat banii degeaba. Frumoase din punct de vedere estetic si doar atat. Si cum nu sunt deloc ieftine si banii sunt munciti cu greu, nu merita.
      Un pic de imaginatie, costuri minime sau deloc si rezultatul e pe masura.
      Bravo pentru initiativa si bravo pentru nazdravanii care se bucura de un leagan rezistent. Felicitari!

  2. O idee mai durabila ar fi si leaganul din material fieros, poate mai scump insa.

    • Durabilitatea fierului este net superioara fata de lemn. Daca cineva are teava destula pentru un leagan, atunci idei apar. Scopul este de a fauri ceva durabil si ieftin cu fortele proprii.
      Da… fierul este mult mai rezistent in timp ca lemnul, dar efectul nu este acelasi, incomparativ.

Lasă un comentariu