Zmeur

Zmeur englezesc

zmeur

Este originar din Anglia. Se coace semitimpuriu, în a doua decadă a lunii iunie, în zonele sudice fructifică şi toamna, soi semiremontant.                                                   Fructele sunt mijlocii sau mari (2 – 6 g), conic alungite, roşii cu pruina violacee, intens aromate, foarte bune pentru masa şi industrializare. Drupeolele sunt mari, uniforme bine unite. Planta potrivit viguroasă, cu drajonare medie, are tulpini lungi erecte, roşii purpurii cu sarmenţii mari de culoare roşie închisă, aşezaţi mai ales spre baza tulpinilor. Frunzele sunt trifoliate, cu foliola mediana tri- sau pentalobată, gofrată. Este un soi cu inflorit semitimpuriu, sensibil la ger şi boli (septoria rubi), potrivit productiv.

Zmeur alb – Citria

zmeur alb

Perioada de coacere este timpurie, luna iunie pâna la sfârsitul vegetaţiei.
Fructele: sunt mari (3-6 g), aproape sferice, de culoare galbenă spre portocalie, compacte şi foarte gustoase. Rezistenţă bună la transport. Rezistent la boli. Cu lăstărire puternică.

Zmeur opal

zmeur opal

Este originar din Romania.
Tufă cu capacitate mare de lăstărire, tulpinile cu creştere erectă înaltă, de grosime mijlocie mică.
Epoca de coacere de vară: timpurie, luna iunie; de toamna: timpurie, august – septembrie.
Fructele sunt mari (3,4 g), de culoare roşu aprins, formă conică-ascuţită. Drupeolele mici şi bine sudate între ele. Gustul: dulce, consistent şi aromat.
Frunzele compuse din 3-5 foliole, cu faţa superioară verde, cea inferioara argintie; floarea de marime mijlocie.
Este un soi cu inflorire timpurie, tolerant boli (Elsinoe veneta, Septoria rubi, Botritis cinerea), şi virusuri.

Cerinte zmeurului fata de factori de mediu

Temperatura:
– prefera temperaturi pana la 17 °C.
Lumina:
– este pretentios fata de lumina,
– in zonele inalte se prefera expozitiile sudice, sud-vestice si estice,
– in zonele de campie se vor alege expozitiile nordice sau nord-estice.
Umiditate:
– 800-900 mm precipitatii anuale,
– nu suporta seceta, nici apa stagnata in sol,
– necesita multa apa in perioada iunie-august.
Sol:
– nisipos, lutos, sau luto-nisipos, argilo-nisipos,
– pH de 5,6 – 6,8.
Plantarea:
– epoca de plantare toamna (inainte de instalarea ingheturilor persistente), primavara (inainte de dezmugurit).
– distante de plantare de 1,5 m intre randuri si 0,5 m intre plante pe rand (pentru plantatii familiale).
– radacinile plantei vor fi rasfirate pe musuroiul de pamant de la baza gropii.

plantare_zmeur
  Gropi:
Lungime x latime x adancime = 35/35/40 cm                                                                       La plantare:
– Se desface ambalajul si se indeparteaza rumegusul.
– Se mocirlesc radacinile – amestec gunoi de grajd pamant de telina si apa, pentru un mai bun contact cu solul.
– Se fertilizeaza cu: mranita, ingrasamant complex NPK.
– Se uda cu 6-10 l apa.

Fertilizarea solului

Toamna anului II:
– 4-5 kg/m² gunoi de grajd, 40 g/m² superfosfat, 30 g/m² sare potasica.
– ingrasamant fazial (in vegetatie): 20-30 g/m² azotat de amoniu dat in doua reprize (inaintea porniri in vegetatie si perioada formarii si cresterii fructelor).

Particularitati de crestere si fructificare:

Zmeurul, in primul an de cultura diferentiaza lateral mugurii mixti, iar in al doilea an fructifica si apoi lastarul care a fructificat se usuca. La zmeur sunt si soiuri remontante care sunt capabile sa fructifice in septembrie pe varful lastarilor de crestere.
Planta are o longevitate de 15-20 de ani, iar lastarii de 2 ani.
Zmeurul intra devreme pe rod, practic din anul doi de viata, cand asigura productii de 1-2 t/ha. Insa productia poate varia intre 5-8 t/ha, in functie de soi si de agrotehnica aplicata.

Taierile aplicate zmeurului:

anul II:
– se taie la nivelul solului tulpina cu care s-a plantat drajonul (are 2 ani).
– se aleg 1 sau 2 tulpini care se scurteaza la 1 m inaltime.
– se inlatura celelalte tulpini, fara sa se lase cioturi.
anul III:
– dupa recoltarea fructelor se elimina tulpinile care au rodit (cu varsta de 2ani).
– se aleg alte 8-12 tulpini de 1 an pentru fiecare tufa sau 20 tulpinii la metru liniar.
– se scurteaza tulpinile la 1,3-1,4 m iar daca varfurile sunt degerate sau uscate, se taie pana la partea sanatoasa.
anul IV:
– dupa recoltarea fructelor se elimina tulpinile care au rodit (cu varsta de 2ani).

Instalarea spalierului:

In primavara anului II:
– la soiurile cu tulpini de 1,30-1,50 m inaltime, care se autosustin, se foloseste spalierul cu un cuplu de sarma dubla
– la soiurile cu tulpini lungi de peste 1,60 m, trebuie folosit spalierul cu doua cupluri de sarma paralele. Primul cuplu de sarma se fixeaza la inaltimea de 60-80 cm, iar al doilea cu 50-70 cm mai sus. Printre sarme se introduc tulpinile fara a se lega.

Perioada de maturitate
– timpurie – decada II iunie
– mijlocie – decada III iunie
– tarzie – decada III august – decada I septembrie

Boli: putregaiul fructelor, patari, fainare, rugina, antracnoza, etc.
Daunatori: paduchele din San Jose, oua de iarna acarieni, afide, defoliatoare, gargarita fructelor, gandacul fructelor, etc.

2 responses to “Zmeur

  1. Am un lan de acum de zmeur. Am lipsit ceva timp de la locul unde au fost plantati. S-au inmultit ceva de speriat. Parca nu ma lasa sufletul sa tai in carne vie. Totusi am sa raresc ce se poate. Nu mai stiu care sunt lastarii din anul 1, din anul 2 sau anul 3.

    • Având în vedere că zmeurul, drajonează puternic, în cel de-al doilea an după plantare vom avea o mulțime de drajoni de diferite grosimi și înălțimi. Scopul tăierilor este acela de a selecta cele mai bune tulpini care să nu aibă boli sau degerături, să fie suficient de groase și dispuse alternant, astfel că pe o lungime de un metru liniar de gard fructifer cu lățimea de 40-50 cm să regăsim 15-20 de tulpini. Tulpinile bolnave sau rupte, ori prea subțiri se taie de la nivelul solului și se ard. Tulpinile rămase pe loc se taie la înălțimea de 0,8-1,20 m înălțime urmărind ca diametrul la punctul de tăiere să nu fie mai mic de 0,8 cm. Dacă avem o cultură înființată pe mai multe rânduri, iar drajonii au acaparat și intervalul dintre rânduri, se va trece la eliminarea în totalitate a acestora, restabilind intervalul necesar pentru o bună însorire și ventilație, dar și pentru accesul la efectuarea diferitelor lucrări de întreținere. Deci nu va fie mila sa taiati in carne vie, taierile au rolul de rodificare serioasa. Tăierile de fructificare se execută primăvara devreme, la începutul lunii martie. Spor la treaba.

Lasă un comentariu