Combaterea bolilor si daunatorilor la cartof

Descrierea si combatere bolilor la cultura de cartofi.

Descrierea si combaterea manei cartofului (Phytophthora infestans).
       Mana cartofului poate ataca toate organele aeriene ale plantelor precum si pe cele subterane, cu exceptia radacinilor.
Atacul se manifesta pe frunze, pe fata superioara a limbului, apar pete galbui, la inceput mici, cu contur difuz, mai numeroase catre marginea foliolelor. Petele se maresc treptat, devin brune, apoi brun negricioase si sunt inconjurate de o dunga galbena, cu margini regulate si difuze. Petele pot sa conflueze, brunificarea se intinde pe toata suprafata frunzelor, care se usuca si se rasucesc de parca ar fi arse.  Tulpinile, petiolii si pedunculi florali atacati prezinta pete alungite, brune-negricioase pe care ciuperca nu fructifica.
Atacul de pe tulpini, prin extinderea petelor, poate cauza uscarea prematura a partii aeriene a plantelor.
Tuberculii atacati apar cu pete brune-plumburii, adancite, iar in sectiune se observa zone de tesut brunificat, de la care pornesc prelungiri neregulate spre central pulpei.
Ciuperca ierneaza in tuberculi, sub forma de miceliu de rezistenta, precum si in resturile vegetale bolnave ramase pe sol.
Patogenul prefera temperaturile de 16-22 grade Celsius, avand doua varfuri ale curbei de evolutie, la inceputul lunii iulie si la inceputul lunii septembrie.
Prevenirea aparitiei manei se poate realiza prin: sortarea riguroasa a tuberculilor, inainte de depozitare si plantare, distrugerea tuberculilor infectati, utilizarea soiurilor cu rezistenta ridicata.
Combaterea chimica se realizeaza prin tratamente cu fungicide in timpul perioadei de vegetatie, amintim cateva substante utilizate: Acrobat MZ 90/600 WP in concentratie de 0,2 % (2,0 kg/ha), Antracol 70 WP in cantitate de 1,5-2,5 kg/ha (20 g in 7-10 l apa), Bravo 500 SC in cantitate de 1,5-2,0 l/ha, Champ 77 WG in concentratie de 0,3 % (3,0 kg/ha), Consento 450 SC in cantitate de 2,0 l/ha (20 ml in 20 l apa), Curzate Manox in cantitate de 2,5 kg/ha, Dithane M-45 in cantitate de 2,0-2,5 kg/ha, Dithane Neotec 75 WG in cantitate de 2,0-2,5 kg/ha, Equaction Pro in cantiate de 0,4 kg/ha ( 6 g in 6 l apa), Fanion WG in cantitate de 2,5 kg/ha in 200-300 l/ha apa, Folpan 80 WDG in concentratie de 0,15 % ( 1,5 kg/ha), Funguran OH 50 WP in cantitate de 3,0 kg/ha, Kocide 2000 in cantitate de 1,5 kg/ha, Polyram DF in cantitatete de 1,8 kg/ha, Ridomil Gold MZ 68 WG in cantitate de 2,5 kg/ha, Ridomil Gold Plus 42,5 WP in cantitate de 3,0 kg/ha, Zetanil Blu in cantitate de 3,0 kg/ha.

 

Descrierea si combaterea rizoctoniozei (Rhizoctonia solani).
        Rizoctonia se manifesta pe tuberculi, stoloni, radacini si tulpini. Pe radacini si stoloni boala apare sub forma de pete brune, acoperite cu o retea fina constituita din miceliul ciupercii. Plantele atacate prezinta la baza tulpiniilor mature un mucegai alb-cenusiu.
Atacul la nivelul tuberculilor consta in formarea de cruste de mici dimensiuni, albicioase la inceput, apoi brun-negricioase, compacte, care formeaza pe suprafata tuberculului escavatii de dimensiuni variabile. Boala este periculoasa daca atacul pe tuberculi apare timpuriu. Tuberculii bolnavi dau nastere la plante fragile, care pier foarte repede.
In afara de cartofi agentul patogen paraziteaza: sfecla, tutunul, rapita, castravetele, ardeiul, morcovul, mazarea, fasolea, ridichea, tomatele, varza.
Prevenirea aparitiei rizoctoniozei se poate realizeaza prin: asolament rational (dupa o cultura atacata nu se infiinteaza o noua cultura cu plante care fac parte din cercul de plante gazda al ciupercii), plantarea optima si in soluri usoare, sistem de nutritie echilibrat in azot, fosfor, potasiu.
Combaterea chimica se poate realiza prin tratamente cu fungicide cum ar fi: Dithane M-45 in cantitate de 0,5 kg /t tuberculi (20 g pentru 40 kg tuberculi), Dithane Neotec 75 WG in cantitate de 0,5 – 1,0 kg/ 1,0-1,5 t tuberculi (20 g pentru 30-40 kg tuberculi).
 

Descrierea si combaterea alternariozei (patarea bruna) (Alternaria solani).
        Alternarioza se manifesta pe frunze, mai rar pe tulpini si frecvent pe tuberculi, mai ales in perioada de depozitare.
Pe frunze boala debuteaza la sfarsitul lunii mai, inceputul lunii iunie, prin aparitia de pete circulare, ovale sau colturoase, de culoare bruna cu zone concentrice. Petele se maresc, conflueaza, cauzand uscarea unor portiuni mai mari de frunza.
Boala apare la inceput pe frunzele bazale, treptat producandu-se infectii pe verticala, la frunzele din etajele superioare.
Pe tuberculi petele sunt brune-negricioase si sunt usor adancite. Evolutia atacului duce la putrezirea pulpei.
Prevenirea aparitiei alternariozei se poate realiza prin: sortarea riguroasa a tuberculilor atat la plantare cat si la depozitare, evitarea plantari pe terenuri grele bogate in apa, recoltarea la timp, pe vreme insorita evitarea traumelor si sortarea tuberculilor infestati inainte de depozitare.
Combaterea chimica se poate realiza prin tratamente cu fungicide cum ar fi: Antracol 70 WP in cantitate de 1,5-2,5 kg/ha (20 g in 7-10 l apa), Bravo 500 SC in cantitate de 1,5 l/ha, Curzate Manox in cantitate de 2,5 kg/ha, Electis 75 WG in cantitate de 1,8 kg/ha, Fanion WG in cantitate de 2,5 kg/ha in 200-300 l/ha apa, Polyram DF in cantitate de 1,8 kg/ha, Shavit F 72 WP in concentratie de 0,2 % ( 2,0 kg/ha).

Descrierea si combaterea daunatorilor din cultura de cartofi.

Descrierea si combaterea nematodului tulpinilor si tuberculilor de cartofi (Ditylenchus destructor).
       Nematodul poate dezvolta 5-6 generatii pe an, iernand in toate stadiile in tulpinile diferitelor plante cultivate si spontane, in bulbi, in tuberculi si uneori chiar in sol.
Primavara larvele migreaza in sol, patrund in radacini, tuberculi sau bulbi prin leziuni mecanice sau orificii naturale, dizolvand peretii celulari cu ajutorul unor secretii ale tubului digestiv. Nematodul ataca tulpinile, bulbii, tuberculii, rizomii si radacinile diferitelor plante cultivate si spontane.
In urma atacului frunzele plantelor se ingroasa si se scurteaza, decolorandu-se treptat, pentru ca, in final, sa se ingalbeneasca. Tuberculii sau bulbii atacati se deformeaza, prezentand crapaturi, plantele atacate se usuca.
La o infestare tardiva, desi plantele nu prezinta simptome exterioare vizibile, tuberculii sau bulbii acestor plante prezinta pete, la inceput albicioase, apoi brune, cu aspect mucilaginos si in mod practic fara posibilitati de valorificare sau de pastrare.
Prevenirea aparitiei nematodului se poate realiza prin: respectarea stricta a masurilor de carantina fitosanitara externa si interna, realizarea unei rotatii a culturilor, se recomanda in acest caz utilizarea rapitei, a canepii, mustarului a caror secretie radiculara stimuleaza eclozarea larvelor din chisti, care mor in lipsa gazdei, cultivarea unor soiuri rezistente.
Combaterea chimica se poate realiza cu tratamente chimice cu nematocide cum ar fi: Nemathorin 10 G in cantitate de 10-15 kg/ha.Se recomanda administratrea produsului la o adancime de maxim 10-15 cm.In conditii de seceta se recomanda irigarea in momentul aplicarii, pentru a facilita performantele substantei.

Descrierea si combaterea viermilor sarma (gandaci pocnitori) (Agriotes sp.)
       Viermii sarma sunt raspanditi in toate regiunile tarii dar mai ales in zonele de stepa si silvostepa. Adultii au corpul alungit si ingustat posterior. Elitrele sunt prevazute cu patru dungi caracteristice.
Caracteristic pentru acest grup de insecte este dispozitivul de sarit, situat la punctul de insertie intre prostern si mezostern. Culoarea variaza de la brun roscat la brun inchis. Larvele ating la maturitate lungimea de 18-26 mm. Corpul este cilindric, puternic chitinizat, ceea ce le imprima o anumita rigiditate, de unde le vine si denumirea de „viermi sarma”. Din varsta a doua, culoarea corpului se transforma din alb-transparent in galben-portocaliu lucios, iar capul este brun.
Viermele sarma prezinta o generatie la 3-5 ani si ierneaza in sol ca insecte adulte si ca larve de diferite varste, sunt polifage, larvele hranindu-se cu partile subterane ale plantelor.
Ataca de preferinta cerealele paioase, porumbul, floarea-soarelui, cartoful, sfecla, morcovul, tomatele, tutunul, pomii fructiferi, vita de vie. Adultii se hranesc cu elementele florale din inflorescentele cerealelor si umbeliferelor. Larvele provoaca rosaturi ale radacinilor producand galerii in profunzimea acestora. In timpul atacului plantele aflate in primele faze se ingalbenesc si se usuca. Adultii sunt omnivore, se hranesc cu insecte mici, rame, boabe de cereale germinate.
Prevenirea aparitiei viermilor sarma se poate realiza prin: rotatia culturilor, aratura adanca de toamna pentru distrugerea larvelor, adunarea si distrugerea prin ardere a tuturor resturilor dupa recoltare.
Combaterea chimica se poate efectua cu Sintogril Super in cantitate de 30 kg/ha printr-o usoara incorporare, inainte de plantare.

 Descrierea si combaterea la gandacul din Colorado (Leptinotarsa decemlineata).
        Gandacul de Colorado este unul dintre cei mai prezenti daunatori ai agriculturii in perioada de vara.Are 1-2 generatii pe an si ierneaza ca adult in sol, la 35-40cm adancime.  Ataca numeroase specii de plante din familia Solanaceae, atat cultivate (cartoful, vinetele, tomatele), cat si spontane (ciumafaia, zarna, maselarita, matraguna).
In stadiul de adult, gandacul are corpul de 9-12 mm lungime si un colorit galben-portocaliu .Cele doua elitre (prima pereche de aripi, cele tari) prezinta cate cinci dungi longitudinale negre.
Dupa perioada de hibernare, ies din pamant la sfarsitul lunii martie. Dupa o hranire intensa, specifica indivizilor ajunsi la maturitate sexuala, are loc copulatia si ponta.
Femelele depun ouale in grupe de cate 10-120 exemplare, pe partea inferioara a frunzelor. Incubatia dureaza intre patru si cinci zile, urmand ca larvele sa apara la jumatatea lunii mai. Larva se dezvolta intre 15 si 30 de zile.
       Larva, in stadiul maxim de dezvoltare, atinge o lungime de 12-15 mm, fiind colorata in rosu-portocaliu, pe partile laterale prezentand puncte negre bine definite. In acest stadiu larvele parasesc plantele, patrund in sol si se transforma in pupe. In acest stadiu vor petrece intre 12 – 20 de zile urmand sa devina adultii din prima generatie.Prima generatie se dezvolta in maxim 35 de zile, adultii aparand in a doua jumatate a lunii iunie. Datorita aparitiei esalonate a adultilor, generatiile se suprapun.
Larvele tinere perforeaza, iar mai tarziu consuma in intregime limbul foliar. La atacuri puternice plantele sunt complet scheletizate, ramanand numai resturi de tulpina, culturile de cartof fiind complet compromise.
Adultii rod frunzele, incepand de la margine, la un atac puternic putand produce defolierea plantelor. Cand nu mai gasesc plante verzi pentru hrana, gandacul ataca tuberculii de cartof, mai ales daca acestia se afla la suprafata solului, atacand si fructele de vinete.
Prevenirea aparitiei gandacului din Colorado se poate realiza prin: controlul riguros la punctele de frontiera in cazul importului de tuberculi de cartof pentru a impiedica patrunderea unor daunători de carantina, crearea unor conditii favorabile inmultirii si activitatii dusmanilor naturali ai gandacului din Colorado, cultivarea de soiuri rezistente sau tolerante la atacul gandacului din Colorado, intretinerea culturilor prin prasile repetate, fertilizare rationala pentru stimularea dezvoltarii plantelor.
Combaterea chimica se poate realiza prin tratamentul tuberculilor inainte de plantat cu Prestige 290 FS, tratamentul se efectueaza cu ajutorul unei instalatii amplasate pe masina de plantat, care pulverizeaza produsul in doza de 0,8 l/t (in amestec cu cca. 45 l apa) direct pe tuberculi, concomitent cu plantarea lor. Prestige nu se va utiliza pe o samanta cu vigoare slaba sau infectata cu diverse ciuperci patogene (Fusarium, Erwinia) si la culturi amplasate pe soluri reci, cu exces de umiditate sau semanate la adancime prea mare. O alta substanta care se poate folosi in tratamentul tuberculilor de cartof este Calypso 480 SC in cantitate de 0,08 l/ha (10 ml in 50 l apa.
In perioada de vegetatie combaterea gandacului din Colorado se realizeaza cu ajutorul insecticidelor cum ar fi: Actara 25 WG in cantitate de 0,06-0,08 kg/ha (1,5 g in 15 l apa), Decis Mega in cantitate de 2 ml in 6,5 l apa, Karate Zeon in cantitate de 2 ml in 6,0 l apa, Laser 240 SC in cantitate de 0,1 l/ha, Mospiln 20 SG in cantitate de 0,1 kg/ha (1,5 g in 10 l apa), Coragen in cantitate de 50-62 ml/ha, Nuprid 200 SC in cantitate de 0,3-0,4 l/ha.

Descrierea si combaterea la paduchele negru al sfeclei (Aphis fabae).
       Paduchele negru al sfeclei prezinta 8-12 generatii pe an, iernand ca ou de iarna depus de femelele formei sexuate pe ramurile unor arbusti din flora spontana, cum ar fi: lemnul cainesc, calinul sau iasomia.In primavara, din oul de iarna rezulta larve, care apoi se transform in femele adulte, asa numitele fundatrix si care vor da nastere, pe cale asexuata, la cateva generatii de fundatrigene nearipate care vor popula gazdele primare pe care s-a realizat iernarea in stadiul de ou. Incepand cu generatia a 2-a apar si formele aripate, care parasesc gazdele primare, colonizand frunzele si tulpinile diferitelor gazde secundare cultivate (sfecla, floarea soarelui, salata, etc.) si spontane (loboda, palamida, stirul, etc.) provocand efecte daunatoare.
Paduchele negru colonizeaza frunzele, lastarii si florile plantelor gazda, atacand prin inteparea si sugerea sucului celular. Sunt preferate plantele de sfecla, floarea soarelui, cartof, mazare, fasole,trifoi, spanac, salata.
Frunzele atacate se rasucesc, se brunifica si se usuca. La seminceri, in urma atacului florile avorteaza, productia de seminte fiind serios afectata. Daunatorul este totodata un important vector pentru numeroase viroze, la speciile de plante cultivate carora le provoaca daune.
Prevenirea aparitiei paduchelui negru se poate realiza prin: rotatia culturilor (semanaturile unei anumite plante sa nu urmeze pe parcele care anul precedent au fost cultivate tot cu aceeasi planta), intretinerea culturilor in cele mai bune conditii prin distrugerea plantelor spontane, adunarea si distrugerea prin ardere a tuturor resturilor dupa recoltare.
Combaterea chimica se poate realiza prin tratamentul tuberculilor cu Prestige 290 FS in cantitate de 0,8 l/ha.
In timpul perioadei de vegetatie se pot face tratamente cu : Actara 25 WG in cantitate de 0,06-0,08 kg/ha, Calypso 480 SC in cantitate de 0,08 l/ha, Decis Mega 50 EW in cantitate de 2 ml in 6,5 l apa, Mospilan 20 SG in cantitate de 0,1 kg/ha.

2 responses to “Combaterea bolilor si daunatorilor la cartof

  1. In perioada de vegetatie, aplicarea substantelor impotriva gindacului de colorado cum si de cite ori se realizeaza ?

    • Aplicarile si repetarile sunt descrise cu amanuntire in articol, atat pentru colorado sau alti daunatori, cat si pentru bolile specifice. Daca sunt respectate cu strictete dozajele si urmarirea atenta a incubatiei, doua tratamente sunt suficiente, fiecare tratament avand intindere de pana la 21-30 zile.
      Daca sunt date la timp, inainte de a se dezvolta larvele, executate lucrarile agricole cu responsabilitate, atunci planta este destul de dezvoltata si pot spune salvata cand incepe a treia incubatie. Daca este necesar, poate fi facuta si a treia stropire, dar nu cred ca este necesar.

Lasă un comentariu